Αυτά είναι τα 150 «κουκιά» του Τσίπρα σε περίπτωση διαζυγίου από τους ΑΝΕΛ

Κατηγορία: Πολιτική

Ο «εμφύλιος» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει εξελιχθεί σε εξαγώγιμο είδος μετά το «Plan B» του Πάνου Καμμένου στην Ουάσινγκτον προκειμένου να παρακαμφθεί η συμφωνία για το σκοπιανό, προκαλεί εμφυλίους μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μεταξύ βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ, καθιστώντας εύθραστη την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Δεν είναι πλέον μια ενδοοικογενειακή υπόθεση, αλλά πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Σε λίγες ημέρες θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με άλλη ατζέντα από εκείνη του Πάνου Καμμένου. Υπάρχει μια δυσκολία στις ξένες κυβερνήσεις να αντιληφθούν αυτήν την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία στην Ελλάδα.

Το Μαξίμου εξετάζει τα εναλλακτικά «κουκιά» σε περίπτωση διαζυγίου. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ  Πάνος Σκουρλέτης παραδέχθηκε ότι γίνονται «διερευνητικές κινήσεις» στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποσύρει τη στήριξη του από την κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει πάντως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δώσει τέλος στις σχέσεις όχι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αλλά ο Αλέξης Τσίπρας λόγω της συνεχιζόμενης ενδοκυβερνητικής κόντρας που τον εμφανίζει όμηρο του κυβερνητικού του εταίρου σε μια στιγμή που επιχειρεί να κτίσει ένα προφίλ ευρύτερου παίκτη.

Όσο θα πλησιάζουν οι κάλπες και τα δύο κυβερνητικά κόμματα θα αισθάνονται την ανάγκη να απευθύνονται στα δικά τους εκλογικά ακροατήρια. Οπότε λίγος χρόνο χώρια μπορεί να είναι στρατηγική στόχευση και των δύο. Ενα άλλο σενάριο που διακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες είναι οι εκλογές να γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019. Οπότε η αναζήτηση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς τους ΑΝΕΛ είναι κάτι που απασχολεί το Μαξίμου.

Έτσι όπως έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα οι προθέσεις και οι προσωπικές στρατηγικές, πίσω από τις οποίες υπάρχει έντονο παρασκήνιο,  προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150-152 βουλευτές που θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς απαραιτήτως να την συνδέουν όλοι με μια θετική ψήφο στη συμφωνία για το σκοπιανό. Αλλοι θα στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα διότι της προσδίδουν αριστερό πρόσημο και άλλοι κεντροδεξιό!

Η αριθμητική έχει ως εξής:

*Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 μαζί με την προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

*Η προερχόμενη από τη ΝΔ και επικεφαλής πολιτικής κίνησης Κατερίνα Παπακώστα άφησε ορθάνοιχτο να ψηφίσει τη συμφωνία για το σκοπιανό. Ως μέλος της κυβέρνησης – είναι υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη- αποκλείεται να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Μάλιστα επισήμανε ότι «τον Φεβρουάριο του 2015 ο Τσίπρας έκανε την αυτοκριτική του, και μετατοπίστηκε προς το μεσαίο χώρο και ορθά έκανε, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει, οι κεντροδεξιές, είναι δοκιμασμένες».

*Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δεν έχει μιλήσει καθόλου αλλά είναι τόσο κοντά με το Μαξίμου που την μέτρησαν και για το δήμο Αθήνας. Αναμένεται να ψηφίσει ναι σε όλα και στη συμφωνία και σε ψήφο εμπιστοσύνης.

*Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ασφυκτιά στο κόμμα του. Την Πέμπτη εξαπέλυσε επίθεση κατά του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρο Τοσουνίδη για τη δήλωση του ότι οι ΑΝΕΛ θα ψήφιζαν μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης εάν έπαιρνε θέση ως προς το «Μακεδονία». «Καλά θα κάνει ο κ. Τοσουνίδης να είναι πιο προσεκτικός… Τέτοια περίπτωση για μας δεν υπάρχει» δήλωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Με πρόταση μομφής από τους ανθρώπους της διαπλοκής, της διαφθοράς, των offshore και των φορολογικών παραδείσων, ο Παπαχριστόπουλος δεν συμπλέει». Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ψηφίσει και τη συμφωνία για το σκοπιανό. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ήταν πολιτευτής της ΝΔ.

*Στις αρχές Οκτωβρίου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις αν και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το σκοπιανό δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Εγώ προσωπικά δεν θα ψηφίσω το σχέδιο νόμου για το όνομα της Μακεδονίας αλλά φυσικά θα συνεχίσω τη συνεργασία» δήλωσε στο Sputnik. «Άλλωστε κι εγώ αριστερός είμαι» συνέχισε. «Η Σπίθα, ο Μίκης, είμαστε χίλια χρόνια αριστεροί. Δεν μπορώ εγώ ως αριστερός να ρίξω μια αριστερή κυβέρνηση.»

*Με τον Σπύρο Δανέλλη, τον βουλευτή του Ποταμιού κλειδώνουν οι 150. «Αν η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης συνδεθεί με το Μακεδονικό πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» δήλωσε στο news247 κρατώντας αποστάσεις από τη θέση του Ποταμιού, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν θα έριχνε μια αριστερή κυβέρνηση, είναι η γραμμή του.

Το ερώτημα από εκεί και πέρα αφορά τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Στην πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το σκοπιανό τον Ιούνιο δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα της ολομέλειας την ώρα της ψηφοφορίας. Έκτοτε άλλαξε θέση. «Η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι εντός εθνικής γραμμής», τόνισε σε συνέντευξή του στο «Νέο Κανάλι». Επίσης υποστήριξε ότι «η στάση του κ. Καμμένου είναι μια στάση υπονομευτική των συμφερόντων της χώρας, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται πια στην υπουργική καρέκλα». Η στήριξη της συμφωνίας για το σκοπιανό κλείνει κάθε γέφυρα του Χ.Θεοχάρη με την Πειραιώς. Εάν αποφασίσει να παραμείνει στην πολιτική, η μόνη πόρτα που θα ήταν ενδεχομένως ανοιχτή είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε δεν αποκλείεται να αλλάξει και πάλι άποψη και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση καθώς θα έχουν αποχωρήσει και οι ΑΝΕΛ.

Ενα ακόμη πρόσωπο που θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης. Βρίσκεται ένα βήμα από την διαγραφή ή την ανεξαρτητοποίηση. Ηθικό είναι περισσότερο το θέμα που τον κρατά

Εάν οι ΑΝΕΛ δεν είναι παρόντες στην ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη και 149-150 βουλευτές. Το πλήγμα όμως που θα έχει δεχθεί από την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου θα είναι σημαντικό. Οι πρόθυμοι να τον στηρίξουν θα δώσουν ένα φιλί ζωής στην κυβέρνηση του αλλά μία μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές του Μαίου του 2019 δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

«Για την καρέκλα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «σε μια εποχή που το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση θυμίζει παρακμιακό θίασο». Περιέγραψε την εικόνα «ενός αδύναμου Πρωθυπουργού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον Υπουργό Άμυνας είναι απλά θλιβερή». Κατηγόρησε τους Τσίπρα και Καμμένο ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «πώς θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους, για αυτό και ανέχεται ο ένας τους εκβιασμούς του άλλου.»

«Μέχρις εδώ» κατέληξε. «Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο από αυτό το συνονθύλευμα του κυνισμού και της ανικανότητας που παριστάνει την κυβέρνηση. Οι Έλληνες θέλουν και μπορούν να ξαναβρούν, επιτέλους, το δρόμο του αληθινού πατριωτισμού, της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και της προόδου.»

Σπυράκη – Διαμαντοπούλου

Στο μεταξύ μια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη το απόγευμα συζητήθηκε ιδιαίτερα. Την διοργάνωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Είχε τίτλο «Εκπαιδεύοντας στην εκπαίδευση και την καινοτομία».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Επίτροπος  Κάρλος Μοέντας, αλλά και η πρώην Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου που διατηρεί στενή φιλική και πολιτική σχέση με τον πρόεδρο της ΝΔ. Τα σενάρια φέρουν σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρώτη στο υπουργείο Ενέργειας και την δεύτερη στο υπουργείο Ανάπτυξης και όχι στο υπουργείο Παιδείας για το οποίο φαίνεται ότι προορίζεται η Νίκη Κεραμέως.

newpost.gr