Βουλή: Πολιτική σύγκρουση για Novartis και διαφθορά

Κατηγορία: Πολιτική
Στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίδη, θα διεξαχθεί η μαραθώνια σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την υπόθεση της Novartis που θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί.

Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί με την μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή του δόρατος την διαφθορά.

Ουσιαστικά, με την υπερψήφιση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής κλείνει η υπόθεση Novartis για την Βουλή, καθώς η δικογραφία επιστρέφεται στην τακτική δικαιοσύνη.

Οκτώ από τους δέκα παραπεμφθέντες πολιτικούς αναμένεται να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής όπου θα συζητηθεί το πόρισμα για την υπόθεση της Novartis.

Εχουν αποσαφηνίσει ότι προτίθενται να ζητήσουν και να λάβουν τον λόγο οι Αντ. ΣαμαράςΕυ. ΒενιζέλοςΑν. ΛοβέρδοςΙ. ΣτουρνάραςΑδ. ΓεωργιάδηςΑν. Λυκουρέντζοςκαι Γ. Κουτρουμάνης, ενώ ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος αναμένεται να στείλει υπόμνημα. Δεν έχουν διευκρινίσει αν θα μιλήσουν οι Π. Πικραμμένος και Μ. Σαλμάς.

Εν τω μεταξύ, τις αντιδράσεις του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη προκάλεσε η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να στηθούν δέκα κάλπες στην συζήτηση επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής με το οποίο αναπέμπεται λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής η υπόθεση Novartis στην Δικαιοσύνη.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης επικαλέστηκε σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και των αρμοδίων υπηρεσιών, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι η απόφαση για τις δέκα κάλπες παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

Όπως φέρεται να είπε, «κινείστε εκτός Κανονισμού της Βουλής, το πόρισμά σας έχει “πακέτο” τις κατηγορίες και δεν αναφέρεται σε πρόσωπα», ενώ σημείωσε ότι «το άρθρο 157 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης».

tovima.gr