Η νομιμότητα μοναδικό κριτήριο στην αδειοδότηση των καναλιών

Κατηγορία: Media

Οι πιέσεις δεν έχουν θέση σε ένα χώρο που είναι επιρρεπής στις… μολύνσεις όπως το ποδόσφαιρο…

Μπορεί τα συμφέροντα στο ποδόσφαιρο και τα εκατομμύρια που διακινούνται να είναι πολύ μεγαλύτερα από την τηλεοπτική αγορά… Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι εικόνες που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα και προσβάλουν διεθνώς τη χώρα… Ωστόσο οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της δύναμης του συγκεκριμένου Μέσου, επηρεάζουν εξίσου το ίδιο και περισσότερο τις κοινωνίες και τους πολίτες και για αυτό απαιτείται η θωράκιση τους!

Στην Ελλάδα – κατά κοινή ομολογία, με μεγάλη καθυστέρηση επιχειρήθηκε να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν η αδειοδότηση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ΕΣΡ όπως προβλέπει το Σύνταγμα έχει αναλάβει το δύσκολο έργο και αυτήν τη στιγμή τα μέλη του ελέγχουν τους φακέλους που έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι καναλάρχες προκειμένου να παραχωρήσουν τηλεοπτικές άδειες για μία 10ετία.

Οι πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους παράγοντες συγκλίνουν ότι η πλειοψηφία των φακέλων εμφανίζει κενά για τα οποία ζητούνται συμπληρωματικά στοιχεία… Το εύρος όμως των κενών ή των προβλημάτων που εντοπίζεται στους φακέλους δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη, αφού σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται λόγος για λεπτομέρειες οι οποίες ειναι αντιμετωπίσιμες, ενώ σε άλλες για εξισώσεις γρίφους, όπως ειναι οι περιπτώσεις της προέλευσης των χρημάτων ή ακόμη και για έκνομες ενέργειες που προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ελεγκτές!

Προφανώς οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης δεν είναι άγγελοι… Αλλά από αυτό μέχρι τη διαπιστωμένη εγκληματική συμπεριφορά υπάρχει τεράστια απόσταση! Για αυτό και το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως κατόπιν ισχυρών πιέσεων σε περιπτώσεις που άπτονται του κοινού ποινικού δικαίου, όχι απλώς πρέπει να αποφευχθεί… Η οργανωμένη πολιτεία με τους θεσμούς και τις ανεξάρτητες Αρχές της, έχει υποχρέωση να προφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τον ευαίσθητο χώρο της τηλεόρασης και να μη γίνει κι αυτος σαν το ποδόσφαιρο που νοσεί βαριά, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία 24ωρα!

Η τηλεόραση και η συγκεκριμένη αγορά έχει μια μοναδική ευκαιρία μπροστά της να καθαρίσει από κάθε τι που μπορεί να τη μολύνει στο παρόν ή στο μέλλον, σε τέτοιο βαθμό που η διαπλοκή να μοιάζει με παιδική ασθένεια!

Συμπερασματικά λοιπον η νομιμότητα και η αυστηρή τήρηση των κανόνων που έχει θεσπίσει η πολιτεία είναι η μοναδική απάντηση, αλλά και η λύση σε φαινόμενα διαφθοράς και όχι μόνο.

enimerosi24.gr