Σε νέα υψηλά τα ιταλικά ομόλογα – Προειδοποίηση από το ΔΝΤ

Κατηγορία: Οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. 

Το ιταλικό ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2018 και κατά 1% το 2019. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πρόκειται για την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει μάλιστα ότι «η Ιταλία θα έπρεπε να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς της εργασίας και των συντάξεων που εγκρίθηκαν στο παρελθόν». Παράλληλα, ζητείται απελευθέρωση των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις εργασίας και να παραμείνει η κυβερνητική δράση της Ιταλίας εντός ευρωπαϊκών πλαισίων για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Σήμερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, συγκροτώντας κοινό μέτωπο έναντι των λαϊκιστών αντιπροέδρων Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ η Κομισιόν αναμένει τελικό σχέδιο ως τις 15 Οκτωβρίου, απορρίπτοντας ως παρέκκλιση το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019.

Η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα προς στιγμήν έως και το 1,958%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Μαΐου, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κοντά στο 1,85%. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε σε νέα υψηλά 4,5 ετών, του 3,628%, στις 10.00 ώρα Ελλάδος, έναντι του 3,57% που έκλεισε χθες.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου λίγο μετά το κουδούνι της έναρξης ο FTSE MIB παρουσιάζει άνοδο 0.26%.

protothema.gr