Συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην Ουάσιγκτον

Κατηγορία: Κόσμος

Στο επίκεντρο συναντήσεων που θα έχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΔΝΤ, θα βρεθεί το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το ΔΝΤ θα συζητήσουν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης χρέους στο τέλος της εβδομάδας.

«Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group για να συζητηθούν θέματα όπως το πώς να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά Γερμανός αξιωματούχος.

O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να φτάσει την Τρίτη στη Βοστόνη, όπου και θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο θα μεταβεί την Πέμπτη προκειμένου να αρχίσει στο περιθώριο των εργασιών τις επαφές για το φλέγον ζήτημα του χρέους και της επόμενης ημέρας του μνημονίου.

Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν διάφορες επιλογές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι οποίες ήδη συζητήθηκαν από τους διαπραγματευτές της «ομάδας Ουάσιγκτον» την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο περιβάλλον των διαπραγματευτών γινόταν τελευταία λόγος για «πρόοδο» και για εποικοδομητικές συνομιλίες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να προβούν σε δήλωση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια στις 27 Απριλίου. Εάν αυτή η δήλωση βρει σύμφωνο το ΔΝΤ, τότε -κατά τις πληροφορίες της «Handelsblatt»- το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφασίσει ήδη στα τέλη Απριλίου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας με 1,6 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος πιέζει δεδομένου ότι το ΔΝΤ οφείλει να καταβάλει την εισφορά τουεγκαίρως πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοηθείας τον Αύγουστο.

Κατά την προπαρασκευαστική συνεδρίαση των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η επαναγορά του χρέους μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο τέλος του προηγούμενου έτους, η ΕΚΤ και διάφορες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είχαν ακόμα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει πρόωρα η Ελλάδα με τη βοήθεια του ΕΜΣ. Μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τςη γερμανικής εφημερίδας, η τελευταία δόση πρέπει να ανέρχεται σε περίπου ένδεκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι θα απέμεναν χρήματα για την επαναγορά χρέους. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα πρέπει να δει την πρόταση (μάλλον) με κριτικό πνεύμα. Ένα εναλλακτικό μοντέλο προβλέπει ότι θα μπορούσαν να επιστραφούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα τα κέρδη των τόκων από τα ομόλογα.

Εκτός από αυτά τα μέτρα, οι διασώστες της Ελλάδας εργάζονται επίσης για τηδημιουργία ενός μηχανισμού ανάπτυξης. Εάν η οικονομία εξελίσσεται χειρότερα από το αναμενόμενο, η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της ή θα μπορούσε να αναστείλει την καταβολή εντελώς. Επιπλέον, οι επιβαρύνσεις από τόκους θα πρέπει να υπόκεινται σε ένα ανώτατο όριο.

newpost.gr