Το… βραχυκύκλωμα στα Σκόπια, ο φίλος του Ζάεφ και το «ναι» της ΝΔ στις συντάξεις

Κατηγορία: Πολιτική

Την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ μετράει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την εξαγορά από την καταρρέουσα ΔΕΗ της ζημιογόνας σκοπιανής εταιρείας ηλεκτρισμού…

ιδιοκτησίας του αντιπρόεδρου του κόμματος του Ζάεφ που είναι και στενός του φίλος.

Το Σκοπιανό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ταλανίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ο Ζάεφ έχει φτάσει στους 72-73 βουλευτές αλλά θεωρείται δύσκολο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 81 που χρειάζονται για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η ψηφοφορία της επόμενης Τρίτης είναι η πρώτη – θα ακολουθήσουν άλλες δύο- αλλά θεωρείται καθοριστική γιατί θα καταγράψει το κλίμα.

Ο Ζάεφ διαψεύδει τις καταγγελίες του VMRO ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης δωροδοκούνται για να ψηφίσουν υπέρ. Είχε προηγηθεί η καταγγελία του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για απειλές κατά βουλευτών του VMRO που είναι θετικοί στο να υπερψηφίσουν τις αλλαγές.  Εάν δεν προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη εκλογών και νέα διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση που είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί και πόσους μήνες θα κρατήσει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε από την Ήπειρο τον Αλέξη Τσίπρα για «ένοχη βιασύνη», διότι πάει να κλείσει όπως-όπως, το Σκοπιανό πριν έλθει στην εξουσία η ΝΔ την οποία δεν θέλει ούτε ο Ζάεφ όπως αποκαλύφθηκε από τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών που δημοσιεύτηκαν λόγω της γνωστής θέσης του κ.Μητσοτάκη ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία.

«Μέγιστη εθνική υποχώρηση»

«Εμείς τέτοια εθνική υποχώρηση δεν την συνυπογράφουμε» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ και προειδοποίησε ότι θα δώσει μάχη για να ανατραπούν τα μέχρι τώρα αρνητικά δεδομένα.

«Το ξέρουν όλοι ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αποτελεί μέγιστη εθνική υποχώρηση διότι για πρώτη φορά κάνει κάτι το οποίο καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί να κάνει» συνέχισε. «Δηλαδή, να παραχωρήσει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες». Όλοι ξέρουν πια ότι αυτός ο συμβιβασμός μεθοδεύτηκε σε ένα χρόνο ακατάλληλο, υπό την πίεση τρίτων.»

Η ΝΔ φέρνει στη Βουλή την εξαγορά

Μέσα στο βαρύ κλίμα καχυποψίας που επικρατεί γύρω από το σκοπιανό, σοβαρές αιχμές αφήνει η ΝΔ για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρίας ενέργειας από τη ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο καθώς από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%,  το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Χαρακτήρισε  επενδυτική κίνηση «αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία» την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.

Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017, η ΔΕΗ την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ. Επίσης δημοσιεύματα στα Σκόπιααναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η ΝΔ ζητά από τον  υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη να καταθέσει στη Βουλή τους ισολογισμούς των 5 τελευταίων ετών της EDS, καθώς και την μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή που προσδιόρισε το εύλογο τίμημα.

Οι συντάξεις

Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, την περικοπή των συντάξεων, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η ΝΔ έδωσε μεγάλο αγώνα να μην εφαρμοστεί. «Δεν την ψηφίσαμε, ήταν αχρείαστη» τόνισε.

«Ήταν το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για την ανικανότητα του κ. Τσίπρα, αλλά ασχέτως του τι θα γίνει με τους παλιούς συνταξιούχους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέες συντάξεις, οι άνθρωποι που τώρα βγαίνουν στη σύνταξη, βγαίνουν με συντάξεις οι οποίες έχουν περικοπεί σημαντικά έως και 30%».

Η ΝΔ εστιάζει στην αποδόμηση του αριστερού πρόσημου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε το ΕΚΑΣ κλπ.

Όσον αφορά στην ανεργία το επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι δεν μειώθηκε ουσιαστικά και οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλοι τόσοι βρίσκουν θέσεις στα 4ωρα -δουλεύουν πολύ συχνά 8 ώρες και πληρώνονται για 4 ώρες.

newpost.gr