Αδειάζει η κλεψύδρα για τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία – Πιέσεις για παράταση

Κατηγορία: Οικονομία

Χαμηλό το ενδιαφέρον των οφειλετών να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μόλις 2,1 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί. Γιατί ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί παράταση στη διάρκεια της ρύθμισης.

Μια βδομάδα απομένει για την ένταξη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις, και το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Είναι ενδεικτικό ότι, έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση κάτι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 35 δισ. ευρώ χρέη, που πνίγουν ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Παρ’ ότι βέβαια πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή ρύθμιση, που υπό προϋποθέσεις οδηγεί ακόμη και σε κούρεμα της αρχικής οφειλής, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία έχει ακόμη σημαντικά προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, με έγγραφό προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη ζητεί την παράταση της προθεσμίας, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου (δείτε εδώ πως μπορείτε να κατοχυρώσετε δικαίωμα να ολοκληρώστε τη διαδικασία έως το τέλος του έτους)

Βάσει των στοιχείων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση 2,115 δισ. ευρώ, αφού έχουν εγκριθεί 158.200 αιτήσεις. Ηδη, στα ταμεία του Κέντρου έχουν μπει 145,4 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα στο Εuro2day