Δοκιμάζεται η συνοχή της G7 στη Σύνοδο της Γαλλίας

Κατηγορία: Κόσμος

Στην Μπιαρίτς της Γαλλίας διεξάγεται η σύνοδος των ηγετών της Ομάδας των 7 (G7), οι οποίοι έχουν προσέλθει με διαφορετικές επιδιώξεις και προσδοκίες. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα θέματα του εμπορικού πολέμου και του Αμαζονίου.

Ειδικότερα, οι ηγέτες της G7 κάθονται στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουν οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά θέματα (εμπορικός πόλεμος, Ιράν), καθώς επίσης και το εξίσου σοβαρό θέμα -με περιβαλλοντικές διαστάσεις- που δεν είναι άλλο από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Οι πυρκαγιές στο τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου.

Η οικολογική αυτή καταστροφή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου στην Μπιαρίτς ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.

Ήδη το κλίμα έχουν δώσει οι δηλώσεις των ηγετών πριν το δείπνο, προϊδεάζοντας για το τι θα επακολουθήσει.

Γεύμα Τραμπ – Μακρόν

Σε αυτό το πλαίσιο, Τραμπ και Μακρόν είχαν γεύμα εργασίας πριν την επίσημης έναρξης της συνόδου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι «στην πραγματικότητα έχουμε πολλά κοινά».

«Οι δύο χώρες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει απειλήσει να βάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά, εάν το Παρίσι φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι επιθυμεί να συζητήσει για τα καυτά σημεία στον κόσμο, περιλαμβανομένης της Συρίας, της Βόρειας Κορέας και της Λιβύης και επιπλέον για το Ιράν, μήλον της έριδος για τις δύο χώρες.

Τουσκ: Καλύτερα Ουκρανία παρά Ρωσία

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θέλει να προσκαλέσει την Ουκρανία, αντί της Ρωσίας, στην επόμενη σύνοδο της G7, καθώς είναι έντονα αντίθετος ως προς την επιστροφή της Μόσχας στην Ομάδα των 7.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποβλήθηκε από την G7 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει την επιστροφή της Μόσχας.

Όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο, ο Τουσκ δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα είναι «πιστή» αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα γαλλικά κρασιά, σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Τόνισε μάλιστα ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

«Οι εμπορικές συμφωνίες και η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι προτιμότερες από τους εμπορικούς πολέμους. Οι εμπορικοί πόλεμοι θα οδηγήσουν σε μια ύφεση ενώ οι εμπορικές συμφωνίες θα ενισχύσουν την οικονομία», δήλωσε επίσης ο Τουσκ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να συσπειρωθούν στο θέμα του Ιράν.

Κινητοποίηση κι όχι έκκληση για τον Αμαζάνιο

O Γάλλος πρόεδρος, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου αναφέρθηκε στην οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Αμαζόνιο και είπε ότι θέλει να δει την ανάληψη δράσης για το ζήτημα. Η G7 δεν θα «ανακοινώσει απλώς μια έκκληση, αλλά μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων εκεί, σε συνεργασία όμως με τις χώρες της Αμαζονίας» για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και τις επενδύσεις στην αναδάσωση, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη αποσταθεροποιεί την οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο, ο Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία να πείσει τους ηγέτες να ρίξουν τους τόνους, καθώς οι εντάσεις «είναι αρνητικές για όλους».

«Πρέπει να πετύχουμε να φθάσουμε μια αποκλιμάκωση, να σταθεροποιήσουμε τα πράγματα και να αποφύγουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη διεξάγεται παντού», υπογράμμισε σε δεκάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι χώρες της G7 θα πρέπει να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα, ώστε να αποτραπεί μια ύφεση στις παγκόσμιες οικονομίες

Δεν τα βρίσκουν

Η γαλλική προεδρία πιέζει ώστε να παρθούν «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όμως τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μη δείχνει να «ιδρώνει το αυτί του» και να στηρίζει τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Στην αντίπερα όχθη ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του ότι «είπε ψέματα» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές που καταστρέφουν εδώ και ημέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Γης.

Γαλλία και Ιρλανδία απειλούν να μην επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur, αν ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, δεν λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του Αμαζονίου.

Η Γερμανία όμως έχει εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με την πρόθεση των δύο χωρών, ένα ζήτημα που θα συζητήσει ο Μακρόν με τη Μέρκελ.

Η στάση του Τραμπ

Χιλιάδες διπλωμάτες και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην Μπιαρίτς αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου αναφορικά με άλλα ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία, ότι αναμένει «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες στη σύνοδο.

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ παραγωγικό», τόνισε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό, φροντίζοντας να δυναμιτίσει το κλίμα, απειλώντας εκ νέου ότι θα επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά, σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, του οποίου εξαίρει τις αρετές, να προτιμήσει ένα «σκληρό Brexit». Η τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της συνόδου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες (Παρασκευή) ότι ο Τραμπ είναι «πολύ ενθουσιασμένος» με την προοπτική να συζητήσει με τον Τζόνσον το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ατζέντα των «7» θα βρεθούν θέματα όπως η φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο Γάλλος πρόεδρος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης.

Εκτός από τα θέματα αυτά της επικαιρότητας οι Γάλλοι οικοδεσπότες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν και ζητήματα όπως η μάχη κατά των ανισοτήτων, η εκπαίδευση στην Αφρική και η προστασία των ωκεανών για τα οποία θα διοργανωθούν ξεχωριστές συζητήσεις.

Κινητοποιήσεις

Η σύνοδος των «ισχυρών» του πλανήτη θα βρεθεί σε κλοιό διαδηλώσεων. Ακτιβιστές κατά του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και Βάσκοι, ελπίζουν να συγκεντρώσουν 10.000 ανθρώπους για να διαδηλώσουν στην Εντάιγ και την Ιρούν, δύο πόλεις στη Γαλλία και την Ισπανία που απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Μπιαρίτς.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν χθες (Παρασκευή) το βράδυ στην Ουρούν στον νομό των Ατλαντικών Πυρηναίων, όπου 17 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ενώ τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

efsyn.gr