Εμβόλιο AstraZeneca-Οξφόρδης: Τι αλλάζει μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις από ΜΜΕ

Κατηγορία: Κόσμος

Γιατί αντιστράφηκε το κλίμα και δέχεται πλέον σφοδρές επικρίσεις από ΜΜΕ – «Αντεπίθεση» διαφάνειας από εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων


Καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, εγκυμονεί τον κίνδυνο γενικευμένων lockdown, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιδοθεί όχι μόνο σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών των υποψήφιων εμβολίων για την πρόληψη της νόσου COVID-19, αλλά και να κερδίσουν τη εμπιστοσύνη πολιτών και ειδικών.

Το εμβόλιο θεωρείται από τους επιστήμονες ως το απόλυτο μέσο προστασίας από τον νέο κορωνοϊό και ως ο μοναδικός τρόπος επαναφοράς της ανθρωπότητας στην κανονικότητα. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών και την υποβολή αιτήματος έγκρισης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αναθεωρούνται διαρκώς.

Τα εμβόλια στο στόχαστρο

Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο AZD1222 της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναμενόταν να εγκριθεί στην Ευρώπη στα μέσα Νοεμβρίου (και οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, να αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις πρώτες δόσεις τέλη Δεκεμβρίου) δέχεται «επίθεση» από τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Αιτία η αποκάλυψη ότι δύο εθελόντριες εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πρώτη πολλαπλή σκλήρυνση, που δεν σχετίστηκε όμως με το εμβόλιο και η δεύτερη εγκάρσια μυελίτιδα. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο περιπτώσεων η φλεγμονώδης φύση της διαταραχής που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι New York Times χθες Δευτέρα αποκάλυψαν ότι, έχουν διατυπωθεί επιστημονικές ανησυχίες για το βρετανικό εμβόλιο μετά τις δύο αυτές περιπτώσεις. «Οι ειδικοί ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βρετανία, λόγω της άρνησης της εταιρείας να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με σοβαρές νευρολογικές ασθένειες σε δύο συμμετέχουσες, και οι δύο γυναίκες, οι οποίες έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο προστίθεται όμως ότι «οι μελέτες συνεχίζονται στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, αλλά έχουν σταματήσει στις ΗΠΑ. Περίπου 18.000 άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής».

Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται ειδικούς οι οποίοι δηλώνουν ότι η εύρεση ακόμη και μιας υπόθεσης μεταξύ χιλιάδων συμμετεχόντων στη δοκιμή θα μπορούσε να είναι «κόκκινη σημαία» και να σταματήσει εντελώς τις δοκιμές εμβολίων της η AstraZeneca. «Αν υπάρχουν ήδη δύο περιπτώσεις, τότε το σχέδιο αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο», σχολιάζει ο Mark Slifka, ειδικός επί των εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Υγείας του Όρεγκον συμπληρώνοντας ότι «αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο».

«Αντεπίθεση» διαφάνειας

Πάντως, η AstraZeneca στο Πρωτόκολλο Ανάπτυξη του AZD1222 αναφέρει ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι το εμβόλιο να έχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50%, το όριο που έχει καθορίσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προκειμένου να χορηγήσει έγκριση κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε από τα υποψήφια εμβόλια έναντι του νέου κορωνοϊού.

«Για να καθοριστεί με στατιστική ακρίβεια εάν η εταιρεία πετυχαίνει τον στόχο αυτό, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις δοκιμές 150 επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο, θα γίνει και μία πρώιμη ανάλυση των στοιχείων όταν υπάρξουν 75 ασθενείς συμμετέχοντες. Εάν το εμβόλιο είναι 50% αποτελεσματικό, τότε μπορεί η εταιρεία να σταματήσει νωρίτερα τις δοκιμές και να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης για να διαθέσει το εμβόλιό της για επείγουσα χρήση», αναφέρουν οι New York Times.

πηγή: protothema.gr