ΕΡΤ: Ένας χρόνος μετά

Κατηγορία: Media

Ένας χρόνος από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ένας χρόνος από τότε που το «μαύρο» έγινε «άσπρο» και η χώρα απέκτησε ξανά δημόσια ραδιοτηλεοπτικά και ιντερνετικά media που σέβονται τους εαυτούς τους.

Ένας χρόνος δύσκολος, ένας χρόνος προσαρμογής, ένας χρόνος με μικρά και ενίοτε επίπονα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα. Φυσικά και δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτα ευχαριστημένος με την νέα, αναστημένη ΕΡΤ –αυτό μας έλειπε. Άλλο αυτό όμως και άλλο η αστειότητα που επιχειρούσε να υποδυθεί τους δημόσιους φορείς των ΜΜΕ.

Οπότε καλωσορίζει κανείς τον ένα χρόνο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και κρατάει τη φιλοτιμία των ανθρώπων της που τη βοηθάνε να ξαναγίνει όχι κοιμώμενος γίγαντας αλλά ζωντανός οργανισμός. Και κρατάει μερικά στοιχεία από την σημερινή παρουσίαση του «Σύντομου Απολογισμού Δράσεων» στο Ραδιομέγαρο. Μιας και είναι της μόδας να μιλάμε με αριθμούς, να σημειώσουμε τα βασικά του προϋπολογισμού για το 2016. Να ξέρουμε που πάνε τα λεφτά μας δηλαδή, μιας και εν τέλει η ΕΡΤ είναι ιδιοκτησία των Ελλήνων φορολογουμένων.

Φέτος λοιπόν, που θα λειτουργήσουν πλήρως όλες οι δομές της εταιρείας, τα έσοδά της θα φτάσουν τα 183.650.000 ευρώ. Και τα έξοδά της; Όπως μας ανακοινώθηκε, 55.000.000 ευρώ(το 40 % του συνόλου) θα είναι η μισθοδοσία του προσωπικού, 44.650.000 ευρώ (35 % του συνόλου) θα είναι το κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών παραγωγών, 25.000.000 ευρώ θα είναι το κόστος προγράμματος συν 9.000.000 ευρώ θα είναι οι επενδύσεις (25 % του συνόλου). Σημειωτέον, ότι το 2013 άφησε την ΕΡΤ με 2.912 άτομαπροσωπικό και το 2016 τη βρίσκει με 2.265 ανθρώπους στο δυναμικό της.

Όσον αφορά στα τεχνικά έχει ιδιαίτερη σημασία (ακόμη και για τις πανελλήνιες εξετάσεις!) η επαναλειτουργία της ERT World, η εκπομπή στην Πελοπόννησο ψηφιακού προγράμματος παράλληλα με την Digea (θα αυτονομηθεί συντόμως) και η εξοικονόμηση 1.500.000 ευρώ από μίσθωση κυκλωμάτων και λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μη λησμονήσουμε όμως και το πρόγραμμα όπου (επιτέλους!) έγινε συντονισμένη εκμετάλλευση του αρχείου της ΕΡΤ, όπου μπήκαν οι ζώνες σε μια σειρά (διπλό επιτέλους!) και όπου συντόμως θα αρχίσουν οι παραγγελίες στον τομέα της μυθοπλασίας. Να κινηθεί και η αγορά, που έχει στεγνώσει εντελώς από την ιδιωτική πρωτοβουλία και περιμένει από την Αγία Παρασκευή το θαύμα. Κρατείστε στα υπόψην και τα 2.500.000 ευρώ, που θα δοθούν για κάθε είδους ενημερωτικές εκπομπές και 1.500.000 ευρώ από το τέλος για το σινεμά. Πάντως, όλες οι μικτές παραγωγές έχουν σταματήσει και έχουν γίνει εσωτερικές παραγωγές.

newpost.gr