Ετοιμάζει βαλίτσες για Ευρώπη

Κατηγορία: Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί –αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα– το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Χάγη, για αναγνωριστικές συναντήσεις με Εμανουέλ Μακρόν, Ανγκελα Μέρκελ και Μαρκ Ρούτε.

Τα μέτωπα των πυρκαγιών και κυρίως οι εστίες στην Εύβοια, που λάμβαναν χθες επικίνδυνες διαστάσεις, υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να διακόψει την ολιγοήμερη ξεκούρασή του στην Κρήτη και να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, προκειμένου να πάρει μέρος στις έκτακτες συσκέψεις στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Προφανώς και όσο οι φλόγες σε διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη, η άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ταχεία και αποτελεσματική κατάσβεσή τους.

Σε παράλληλο επίπεδο ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό, στο πρωθυπουργικό επιτελείο -κόντρα στην εύλογη ραστώνη των ημερών- προετοιμάζουν πυρετωδώς τον γύρο επαφών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχει προγραμματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κορυφαίους ηγέτες.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζει τον πρώτο γύρο επαφών με ξένους ηγέτες

Πιο αναλυτικά ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στις αρχές Σεπτεμβρίου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη.

Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για τις πρώτες αναγνωριστικές συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης εκ μέρους της νέας κυβέρνησης της χώρας για το σχέδιο, την αντίληψη και την ιεράρχηση των στόχων που έχει θέσει. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης βασίζεται σε γενικές γραμμές στο τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις – αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνηθέντων – υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Αυτό θεωρείται -κατά το μέγαρο Μαξίμου- το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον, καθώς, όπως έχει ξεκαθαριστεί με επίσημο τρόπο, το επίμαχο φλέγον ζήτημα δεν πρόκειται να μπει ανοιχτά και ευθέως στο τραπέζι συζητήσεων επί του παρόντος.

Είναι άλλωστε πρόσφατη η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι οι διαπραγματεύσεις για να πέσει το πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ παραπέμπονται για το διάστημα μετά το 2020, που σημαίνει ότι οι όποιες μειώσεις θα γίνουν από το 2021.

Ως προπαρασκευαστική του ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία εκλαμβάνεται τέλος η συνάντηση που είχαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στην Αθήνα. Ο τελευταίος, με ανάρτησή του στο twitter, είχε υποστηρίξει ότι με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν μια «πολύ καλή συνομιλία για το μέλλον της ευρωζώνης και την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και χρηματοοικονομικής σχέσης μας».

Από τη δική του πλευρά ο κ. Σταϊκούρας είχε κάνει γνωστές τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας, «όπως αυτές ξεκίνησαν να ξεδιπλώνονται, με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

efsyn.gr