Μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα δημοσιογράφων και στην Ελλάδα

Κατηγορία: Media

Τη δημιουργία ενός δημοσιογραφικού ΟΣΔΕΛ προκρίνει η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ για τη διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων, εν όψει της εφαρμογής της νέας Οδηγίας για το Copyright.

Η πρώτη συνάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα στην εφαρμογή του άρθρου 17, που αφορά την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων σε εκδότες από τις πολυεθνικές διανομής ειδήσεων. Για την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων σε δημοσιογράφους όμως η οδηγία παραπέμπει στις εθνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το θέμα τέθηκε πρόσφατα στη συνάντηση των συνδικαλιστικών ενώσεων με τους τρεις υπουργούς Στέλιο Πέτσα, Τάκη Θεοδωρικάκο και Λίνα Μενδώνη, οι οποίοι και ζήτησαν συγκεκριμένη πρόταση από τις ενώσεις για τα πνευματικά δικαιώματα, εν όψει της ενσωμάτωσης της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Από τις πρώτες συζητήσεις στην Ένωση Συντακτών προκρίνεται η δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Μείζον ζήτημα είναι ο διαχωρισμός του μισθού από την πνευματική ιδιοκτησία αλλά και το ποσοστό απόδοσης στους δημοσιογράφους. Τόσο η Διεθνής, όσο και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχουν θέσει ως απαίτηση προς τις εκδοτικές οργανώσεις να χορηγείται στους δημοσιογράφους το 50% των κερδών από πνευματική ιδιοκτησία.