«Ναυμαχία» στην Αραβική θάλασσα: Ρωσικό πολεμικό «πλησίασε απειλητικά» αμερικανικό – Διαψεύδει η Ρωσία

Κατηγορία: Κόσμος

Ένταση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον επικράτησε στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, όταν σύμφωνα με τον αμερικανικό Πέμπτο Στόλο ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο «πλησίασε απειλητικά» ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Πάντως η Μόσχα διαψεύδει την αμερικανική εκδοχή, λέγοντας ότι η ανακοίνωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, ενώ πραγματοποιούσε δραστηριότητες ρουτίνας στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, το USS Farragut προσεγγίστηκε απειλητικά από πλοίο του Ρωσικού ναυτικού» αναφέρει σε δήλωσή του ο Πέμπτος Στόλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που εποπτεύει τις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το CNN.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αμερικανικό πλοίο εξέπεμψε το διεθνές ναυτικό σήμα για τον κίνδυνο σύγκρουσης και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να αλλάξει πορεία «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες». Το ρωσικό πλοίο αρνήθηκε στην αρχή, όμως άλλαξε πορεία. Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι ενώ το ρωσικό πλοίο ανέλαβε δράση, η καθυστέρηση στη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες και η απειλητική προσέγγιση αύξησε τον κίνδυνο σύγκρουσης».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το ρωσικό πλοίο προσέγγισε το αμερικανικό σε απόσταση 180 ποδιών, ενώ το αμερικανικό πλοίο έκανε μια μανούβρα κινδύνου για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα δίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η αμερικανική αφήγηση για επικίνδυνη προσέγγιση ρωσικού πολεμικού με το αμερικανικό αντιτορπιλικό Farragut, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανέκοψε την πορεία του ρωσικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, το πλήρωμα του δεν ενήργησε με επαγγελματισμό, επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θεωρώντας ότι χάρη στον επαγγελματισμό του ρωσικού πληρώματος απετράπη η σύγκρουση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Επικαλούμενο μάλιστα τη Διεθνή Σύμβαση «περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» του 1972, ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.

protothema.gr