Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η εποχική γρίπη προκαλεί 60.000 θανάτους ετησίως

Κατηγορία: Κόσμος
Οι Ευρωπαίοι πολίτες όχι μόνο πρέπει να εμβολιάζονται, αλλά δεν πρέπει και να αντιτίθενται στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ηεποχική γρίπη προκαλεί 60.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να αντιτίθενται στο εμβόλιό της, υπογράμμισε σήμερα στη Ρώμη εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

«Δεν ξεχνάμε ότι έχουμε 60.000 νεκρούς της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ απαιτεί ένα εμβόλιο», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

«Συνεπώς θα ήθελα να προτρέψω τους πολίτες να εμβολιάζονται«, πρόσθεσε επικρίνοντας το «εμβολιοσκεπτικιστικό κίνημα» που εκδηλώθηκε στην Ευρώπη. «‘Εχουμε πολύ ισχυρά εργαλεία: χρησιμοποιείστε τα ισχυρά αυτά εργαλεία για να προστατέψετε την υγεία σας», επέμεινε.

Σε δηλώσεις του από το ιταλικό υπουργείο Υγείας, μετά μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην επιδημία του κοροναϊού, ο Χανς Κλούγκε σημείωσε ότι τα θύματα που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία ήταν όλα ηλικιωμένα, άνω των 65 ετών, με χαμηλή ανοσία, άνθρωποι που συνεπώς είναι επίσης «ευάλωτοι απέναντι στην εποχική γρίπη».

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, ο ΠΟΥ συστήνει ψυχραιμία απέναντι στο ζήτημα που λέγεται «κοροναϊός», απέναντι στην υστερία που διακινείται – ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς και χρειάζεται επαγρύπνηση, αλλά με συντεταγμένες κινήσεις και λογική. Στο θέμα του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

Dr. Gary Slutkin@GSlutkin


Case fatality rate 2-4% in Wuhan, 0.7% elsewhere in China from first data. Compare to <0.1% for flu which kills 12,000 -60,000 persons annually in US alone.
Also worth praising China for cooperation with @who mission. https://www.scientificamerican.com/article/who-says-coronavirus-is-not-yet-a-pandemic-but-urges-countries-to-prepare/ 

WHO Says Coronavirus is Not Yet a Pandemic, But Urges Countries to Prepare

The Director-General said nations should aim to protect groups at highest risk, including health care workers and the elderly

scientificamerican.com

ethnos.gr