Στο «ντιβάνι» τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Κατηγορία: Media

Από την άρνηση της ΑΥΓΗΣ να αποδεχθεί την πραγματικότητα στην κραυγή των ΝΕΩΝ…

Δυο 24ωρα μετά το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου ξαναδιαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας που ομολογουμένως αποτύπωσαν τα γεγονότα μέσα σε εξαιρετική πίεση χρόνου βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τόσο για την ποιότητα του δημοσιογραφικού προϊόντος όσο και για το τι εκφράζει και πρεσβεύει το κάθε φύλλο. Κι αυτό διότι εξαιτίας της ταχύτητας και της πίεσης, ενώ τα γεγονότα ήταν σε εξέλιξη, αποτυπώνεται στο πρωτοσέλιδο ο πραγματικός “ψυχισμός” της κάθε εφημερίδας!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της “ΑΥΓΗΣ” που στο πρωτοσέλιδο της δεν υπάρχει καμια αναφορά στο αποτέλεσμα της κάλπης! Με λίγα λόγια απουσιάζει η είδηση! Είναι προφανές ότι η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα… Και ως εκ τούτου η ενημέρωση που προσφέρει δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη και επαρκής! Φάουλ ολκης!

Αντίθετα η “Εφημεριδα των Συντακτών” και παρά το γεγονός ότι είναι φιλική προς την κυβέρνηση, λειτούργησε άκρως δημοσιογραφικά, αποτυπώνοντας τα γεγονότα χωρίς καμια μεροληψία… κάνοντας λόγο στον τίτλο της για “βαριά ήττα”!

Απο την άλλη πλευρά “ΤΑ ΝΕΑ” κυκλοφορούν με ένα πρωτοσέλιδο που δεν συνάδει με το κύρος και την ιστορία του φύλλου! Από το “Επιτέλους τέλος”, εκτός του ότι απουσιάζει η ψυχραιμία και έχει ένα άρωμα λαϊκισμού, μοιάζει περισσότερο με κραυγή σε αρένα που υποκρύπτει εκδικητικότητα… Ενδεχομένως ο τίτλος να αποτυπώνει τα συναισθήματα του νέου ιδιοκτήτη της εφημερίδας, αλλά αυτό δεν αφορά τον αναγνώστη! Του οποίου το προφίλ το διακρίνει η μετριοπάθεια και ο πολιτισμός στο πώς εκδηλώνει τη χαρά ή τη λύπη του!

Ακόμη όμως και ο “Φιλελεύθερος” που δεν κρύβει τα γαλάζια αισθήματα του, απέφυγε τους πανηγυρισμούς και τις κραυγές, λειτουργώντας δημοσιογραφικά και με σεβασμό στην ενημέρωση των αναγνωστών του! Επιλέγει εναν τίτλο ψύχραιμο που αποτυπώνει τα γεγονότα, χωρίς φλύαρους συναισθηματισμούς και χωρίς να προσβάλει τους ηττημένους!

Αντίστοιχα σοβαρή και δημοσιογραφική είναι η προσέγγιση του “Ελεύθερου Τύπου” με τον τίτλο που επέλεξε για την πρώτη σελίδα του! Πιστός δηλαδή στις αρχές και την ιστορία του, χωρίς εξαλλοσύνες (μεγάλο προσόν στην εποχή μας) και με μια ανεκτή δόση χιούμορ λέγοντας: ήταν δίκαιο έγινε πράξη!

Στην περίπτωση του “ΕΘΝΟΥΣ” μάλλον έχουμε να κάνουμε με ενα αμήχανο πρωτοσέλιδο και χωρίς έμπνευση!

Η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” επιλέγει εναν δημοσιογραφικό, όσο και ουδέτερο τίτλο σε ένα κατά τα άλλα φροντισμένο πρωτοσέλιδο… που φιλοξενεί τις φωτογραφίες των Τσίπρα – Μητσοτάκη και οι οποιες αποτυπώνουν εξαιρετικά τα συναισθήματα των δυο μετα το αποτέλεσμα της κάλπης!

Τέλος η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” επέλεξε εναν “φλύαρο” τίτλο που ταιριάζει όμως στο προφίλ των αναγνωστών της και στη φιλοσοφία της. Και ειναι φλύαρος ο τίτλος, διότι αποτυπώνει μια χαρά (για αυτό που φεύγει και για αυτό που έρχεται) που δεν συμφωνεί πάντα με τη γραμμή της εφημερίδας!

enimerosi24.gr