Τα 6 βασικά σημεία από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Κατηγορία: Πολιτική
Η ερμηνεία των όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Open.

Οι Ποινικοί Κώδικες άλλαξαν για τις μολότοφ ή για τους εγκληματίες του λευκού κολλάρου; Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει εκ νέου τους Ποινικούς Κώδικες  τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή τους έγινε ακριβώς για να γίνουν deals με τους υπόδικους του «λευκού  κολλάρου». Δηλαδή, μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες τα χρήματα των οποίων μπορούν πλέον να αποδεσμευθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της χθεσινής του -εφ’ όλης της ύλης- συνέντευξή του στο Open, επιχείρησε να αναδείξει την ουσία της επίμαχης διάταξης που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και σύμφωνα με τον  ίδιο δεν είναι άσχετη με ποινικές διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για δεκάδες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως «τα ονοματεπώνυμα των ‘’λευκών κολάρων’’ τα ζητάω από τον κ. Μητσοτάκη και θα περίμενα να μού τα πείτε κι εσείς ως δημοσιογράφοι, όχι να αναδεικνύετε το θέμα από τους Financial Times». Χαρακτήρισε αδύναμο τον αντίλογο για τον λόγο που δίνεται ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και σχολίασε πως ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία είναι ότι έχουν πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια τους, όχι ο φόβος των στελεχών τους.

Ειδική αναφορά έκανε και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λέγοντας ότι ένας ανταγωνιστής σας έχει μία υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ και η Επιτροπή ήταν δραστήρια σε αυτό το θέμα, όμως για χάρη αυτού του επιχειρηματία «η κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεσή της. Τι δεν καταλαβαίνετε;».

Τσίπρας στο OPEN: Αλλαξαν τον Ποινικό κώδικα για να κάνουν deals με τραπεζίτες και υπόδικους επιχειρηματίες

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στο Open Tv, στην ίδια συνέντευξη, ότι τον ξάφνιασε η ενόχληση που έδειξε μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και των πολιτικών του αντιπάλων για να προσθέσει: Θα το κάνω συχνά λοιπόν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η συμμετοχή του είχε συμβολικό χαρακτήρα «και δεν είναι μαραθώνιος για να τερματίσεις» απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική ότι δεν επέλεξε να φθάσει έως την πρεσβεία των ΗΠΑ.  Έδωσε έμφαση στο ότι μετά τις εκλογές δεν υπήρξε μία εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, αλλά «μία παλινόρθωση με την κυβέρνηση να ασκεί πολιτική υπηρετώντας το δόγμα «Νόμος και  Τάξη» με υπερδεξιούς υπουργούς. Για τη δράση του Ρουβίκωνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: Ό,τι είναι έκνομο καταδικάζεται».

Μιλώντας για το σκάνδαλο της Novartis ανέφερε πως η σημερινή κυβέρνηση διδάσκει ότι «έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερο τσαγανό, σαν αρσακειάδες πήγαμε, ιδέα δεν είχαμε για την πολιτική διάσταση της υπόθεσης» και πρόσθεσε πως εάν δεν υπήρχαν διπλές εκλογές το 2015 οι πρώην υπουργοί Υγείας και ο κ. Γεωργιάδης  θα ήταν αντιμέτωποι σήμερα με ποινική δίωξη.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει τους ποινικούς κώδικες για να κάνει deals με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου. Υπάρχουν σε εξέλιξη ποινικές διώξεις για δεκάδες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

100 people are talking about this

Αναφορά έγινε και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πως η πρόταση της ΝΔ οδηγεί σε απαξίωση του θεσμού, δηλαδή το να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία ακόμη και με 120 ψήφους.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια απαξίωσης τόσο του θεσμού όσο και του προσώπου. Δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ ο ΠτΔ για να εκλέγεται από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας.

54 people are talking about this

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το Συνέδριο θα γίνει την άνοιξη-κοντά στο Πάσχα- επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος θα επανεκλεγεί από το Συνέδριο το οποίο και θα καθορίσει μέσω αλλαγών στον Καταστατικό εάν μελλοντικά θα εκλέγεται από την βάση. Επ’ αυτού είπε ότι διαφωνεί με εκλογή προέδρου από μία απροσδιόριστη βάση, «ανοίξαμε και σάς περιμένουμε» για να ψηφίσουν και μέλη άλλων κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτημα τι θα πράξει εάν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ηττηθεί ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν έχω παντρευτεί το αξίωμα. Αυτό θα είναι θέμα των μελών και των στελεχών του κόμματος».

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Η παρουσία μου στην πορεία είχε έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα. 46 χρόνια μετά, το μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι ευρύτερο: Έχει να κάνει με τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Έχουμε μια νεοσυντηρητική κυβέρνηση, με υπερδεξιούς Υπουργούς, που ασκεί πολιτική βασιζόμενη στο δόγμα «νόμος και τάξη». Η μεγάλη συμμετοχή στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου οφείλεται στο ότι έχουν προκληθεί τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού κόσμου και της νεολαίας.

50 people are talking about this

Σημειωτέον πως την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού του κόμματος και του ανοίγματός του στην κοινωνία, στη Νίκαια.

ethnos.gr