Ώρα μηδέν για την Ιταλία: Η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό – Έρχονται κυρώσεις

Κατηγορία: Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση συνασπισμού του Τζουζέπε Κόντε.  

Αυτό θα οδηγήσει στο πρώτο βήμα για κυρώσεις προς την Ιταλία, για τα υπερβολικά ελλείμματα. «Με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει το τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθισθεί στην αστάθεια… Η εκκίνηση μίας » διαδικασίας  υπερβάλλοντος ελλείμματος» με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να καταλήξει μακροπρόθεσμα, στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ιταλίας.

Σεντένο: Η υποχρέωση για την άσκηση υπεύθυνης πολιτικής δεν σταματά στα εθνικά σύνορα

Ιταλία μπορεί να επιταχύνει την υποτονική οικονομική ανάπτυξή της χωρίς να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική προσαρμογή της, κάτι που μπορεί να αποτελέσει απειλή για ολόκληρη την Ευρωζώνη, είχε δηλώσεις χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Κατανοώ και συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Ιταλίας για την υποτονική ανάπτυξη και τα σύνθετα κοινωνικά ζητήματα, αλλά αυτά μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο Σεντένο στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η τήρηση (των δημοσιονομικών κανόνων) δεν είναι μόνο προς το συμφέρον κάθε χώρας, αλλά και προς το συλλογικό μας συμφέρον», είπε, προσθέτοντας: «Η κρίση μας δίδαξε ότι σε μία οικονομική και νομισματική ένωση η υποχρέωση για την άσκηση υγιούς και υπεύθυνης πολιτικής δεν σταματά στα εθνικά σύνορα».

newpost.gr